image image image image image image
26.04. 10. BLRF - BELAN & FIUMENS - ĐAVOLI
Read the Full Story...
27.04. 10. BLRF - ATOMSKO SKLONIŠTE
Read the Full Story...
28.04. KUŽIŠ STARI MOJ
Read the Full Story...
11.05. BOB MARLEY IN MEMORIAM
Read the Full Story...
18.05. SKUNK ANANSIE WARM UP
Read the Full Story...
31.05. AZRA TRIBUTE
Read the Full Story...
1 2 3 4 5 6

IZDVOJENO @ HARDPLACE

24.04. srijeda
ROCK KVIZ

25.04. četvrtak 
6th BIGGEST LITTLE ROCK FESTIVAL
BLAGDAN BAND

26.04. petak 
6th BIGGEST LITTLE ROCK FESTIVAL
NENO BELAN & FIUMENS sviraju ĐAVOLE

27.04. subota 
6th BIGGEST LITTLE ROCK FESTIVAL
ATOMSKO SKLONIŠTE

28.04 nedjelja 
TheatHard Place
predstava KUŽIŠ STARI MOJ

04.05 subota 
ULTIMATE ROCKABILLY PARTY #3
FANTOMI

11.05 subota 
BOB MARLEY In memoriam by ONE DREAD

17.05. petak 
MALIŠANI

18.05 subota 
SKUNK ANANSIE warm up by CHARLIE'S FLAW

31.05. petak 
DAN MLADOSTI by D'ELVIS & MARIO KOVAČ

25.05. subota 
EX YU PARTY 20 DO ASA

31.05. petak 
AZRA tribute by FANTOM SLOBODE

04.06. utorak 
GUITAR FORCE ONE

05.06. srijeda 
GUITAR FORCE ONE

12.06. srijeda 
HOGJAW (U.S.A.)

14.06. petak 
BALAŠEVIĆ by NEKI NOVI KLINCI

22.06. subota 
THE BONNEVILLES (Ireland)

02.07. utorak 
LEFT LANE CRUISER (U.S.A.)

06.07 subota 
MARIO KOVAČ

20.07 subota 
GORKI MARŠAL

23.07. utorak 
NASHVILLE PUSSY (U.S.A.)

29.10. utorak 
LIZA COLBY SOUND (U.S.A.)

Anketa

Jeste li bili u klubu Hard Place?

28.04. KUŽIŠ STARI MOJ

"Kužiš, stari moj"

TheatHard Place

Nedjelja 28.04. od 20 sati

 

Autor teksta: Zvonimir Majdak

Glumac/Redatelj: Renato Čanaki

"Kužiš, stari moj"  je legendarna predstava/monodrama koju je svojevremeno igrao, sada pokojni, genijalni glumac Mladen Budišćak i koja je jedna od najgledanijih i najduže izvođenih predstava hrvatskog glumišta sa preko 1000 izvođenja. Nastala po knjizi Zvonimira Majdaka (koja se svojevremeno prodala u 70.000 primjeraka!) ova predstava oslikava fakinski Zagreb 70-tih godina prošlog stoljeća kada su likovi sa periferije, Glista i ekipa, ganjali komade, doživljavali avanture, švercali karte pred kinom i još mnogo toga što je Zagreb nekad činilo baš takvim gradom kakvog ga prikazuje Majdak. Prema romanu je snimljen i film u režiji Vanče Kljakovića, ali po mišljenju mnogih Ivici Vidoviću nije najbolje „sjela“ glavna uloga te tako film nije doživio fenomenalne trenutka kao knjiga i predstava.

Socijalnih tema, ali ispričana zagrebačkim zajebantskim žargonom i u monodramskoj interpretaciji velikog broja likova, ova Vas predstava u svojih 60 minuta drži prikovane za stolicu, netremice gledajući i slušajući svaku riječ, a nakon nje vas „vilica boli od smijeha“. (Od pokojnog Budišćaka bi mnogi stand up komičari današnjice mogli puno toga naučiti!) Iako je svojevremeno Jugoton izdao LP ploču i kasetu sa snimkom predstave (koje i danas predstavljaju kultni primjerak zbirki svakog tko je svojevremeno gledao predstavu) nažalost predstava je prestala igrati, a od kada je 2003.g. Budilica napustio ovaj svijet nestala je i nada da ćemo ponovo gledati ovu fenomenalnu izvedbu i da će možda i neke nove generacije uspjeti uhvatiti dio duha starog Zagreba.

TU TEK POČINJE NAŠA PRIČA!

Jedan mladi dečko iz Zagreba – Renato Čanaki – za prijatelje Čano – bio je jedan od mnogih koji su odgledali Budišćakovu izvedbu, preslušali kazetu i u svakodnevnoj zafrkanciji ili na tulumima prepričavali zgode i nezgode Gliste i ekipe. Trebalo je ipak proći 20 godina da se Čano odluči zaigrati predstavu. Igrati monodramu je jedan od najtežih zadatka koji profesionalni glumac može dobiti, a kad ste kao Čano naturščik i nikada niste bili ni u dramskoj sekciji onda je zadatak još teži. No sa puno ljubavi i nakon godina upornog vježbanja i preslušavanja stare Jugotonove gramofonske ploče s tekstom predstave Čano je uspio. Kako dobro on to radi možete se uvjeriti u nedjelju 29.04. od 20 sati u klubu Hard Place u Ulici hrvatske bratske zajednice 4 u sklopu večeri pod nazivom TheatHard Place. Onima koji su nekada gledali originalnu predstavu „Kužiš stari moj“ preporuka ne treba, ali svima onima koji su prekasno rođeni ili iz 'ko zna kojeg razloga nisu pogledali izvedbu Mladena Budišćaka toplo preporučamo da iskoriste novu priliku.

Priča o Renatu Čanakiju Čani je gotovo isto tako zanimljiva i nevjerovatna kao i priča Majdaka o Glisti.

Čano je po zanimanju bravar, a u slobodno vrijeme se vozi na motoru, a eto od nedavno i samouki glumac. Sve je počelo po tulumima kada bi Čano prepričavao dijelove monodrame oponašajući gospođu Gizelu, gazdu Rudu ili nekog od mnogobrojnih drugih likova iz Kužiš stari moj. Uvijek bi ti zafrkantski „ficleki“ predstave bili dobro prihvaćeni, a kada mu je jedan prijatelj u antikvarijatu pronašao stari vinil i presnimio na CD Čano je „dobio u zadatak“ da napokon nauči sve i izvede predstavu za frendove. No to je tek početak.

Jednog dana u njegovu radionu Pod Zidom ušao je gospodin i donio škare koje je trebalo naoštriti. Kada je Čano shvatio da je to Zvonimir Majdak odmah je ugrabio priliku ....evo kako je to bilo:

„Jednog dana u moju radionicu 'Pod zidom' ušao je stariji gospodin kojemu je trebalo naoštriti škare. Kada sam ga pitao na koje prezime da to zapišem, rekao je Majdak i naglasio kako mu se žuri u Klub književnika. Znao sam da je to – to. Sve o čemu sam mogao razmišljati je da ga moram zamoliti za pet minuta vremena.“

Kada se autor knjige „Kužiš, stari moj“ vratio po svoje škare, Renato mu je ispričao svoju životnu priču i upitao bi li imao nešto protiv da napravi remake stare monodrame. Majdak mu je kratko odgovorio. „Ako to možeš spremiti, bilo bi mi drago.“ Nakon intenzivnog uvježbavanja Čano je odigrao svoju prvu predstavu u MMC Studiju, a na pretpremijeri je njegovu izvedbu došao pogledati i sam Zvonimir Majdak koji je sjedio u prvom redu i cijelu predstavu bio smrtno ozbiljan. Nakon predstave Majdak je novopečenom glumcu pružio ruku i rekao dvije riječi – „vrlo decentno“. Rekao je i da ako nastavi ovako, neki bi djelovi mogli biti bolji od originala.

Dakle ova nevjerovatna priča ima svoj happy end, a kako završava i kako započinje priča „Kužiš stari moj“ provjerite u klubu Hard Place u nedjelju 29.04. od 20 sati.

Ako niste navikli ići u kazalište evo prilike da se nađete „negdje između“ i u rock klubu pogledate predstavu uz pivu na stolu. Sva mjesta su sjedeća i broj je ograničen pa Vas pozivamo da na vrijeme kupite svoju ulaznicu po cijeni od 30 kuna na šanku kluba Hard Place svaki dan od 20-02 sata i da prisustvujete prvoj predstavi odigranoj u jednom rock klubu u Zagrebu. Hoće li biti još repriza ovisi isklučivo o interesu publike, zato ugrabite svoju priliku za „Kužiš stari moj“.